Ρεφλεξολογία Γενικής Παθολογίας

Τι αφορά η Ρεφλεξολογία Γενικής Παθολογίας;

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί έχουν ακούσει για την ρεφλεξολογία ότι είναι μια αποτελεσματική μέθοδος, αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς πως μπορεί να βοηθήσει και με ποιες ασθένειες. Η απάντηση βρίσκεται στην λειτουργία του ίδιου του οργανισμού μας που σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί σαν αγωγή γενικής παθολογίας. Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν γίνει παγκόσμια για την αποτελεσματικότητα της ρεφλεξολογίας σε διάφορες παθήσεις, είτε είναι χρόνιες, είτε αφορούν μια κατάσταση σε έξαρση. Ο οργανισμός μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να θεραπεύσει παραπάνω από όσα νομίζουμε.

Ας αναφέρουμε ξεχωριστά τα συστήματα του οργανισμού για να μιλήσουμε για μερικές ασθένειες που έχουν ερευνηθεί, όπως καταλαβαίνετε όμως, η πληθώρα των ασθενειών είναι πολύ μεγάλη.

Έρευνες για το Νευρικό σύστημα:

Η επίδραση της Ρεφλεξολογίας στο Αυτόνομο Νευρικό σύστημα σε υγιείς ενήλικες.

https://www.researchgate.net/publication/
51874215_The_Effect_of_Reflexology_
on_the_Autonomic_Nervous_System_
in_Healthy_Adults_A_Feasibility_Study

Έρευνες για το Πεπτικό σύστημα:

H επίδραση της Ρεφλεξολογίας στο θέμα της δυσκοιλιότητας σε μεσήλικες.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
articles/PMC7231874/

Έρευνες για το Ουροποιητικό σύστημα:

 • FOOT REFLEXOLOGY AS AN ACCESSORY TREATMENT AFTER EXTERNAL LITHOTRITY, A CLINICAL OBSERVATION OF 46 CASES

https://pacificreflexology.com/
abstract/Urinary

 • Νυχτερινή ενούρηση - BEDWETTING

https://pacificreflexology.com/
abstract/Urinary

 • Η επίδρση της Ρεφλεξολογίας στην ακράτεια μετά απο επέμβαση.

http://hms.gmu.ac.ir/
article-1-2042-en.pdf

Έρευνες για το Eνδοκρινικό σύστημα:

Ελεγχόμενη τυχαιοποιημένη έρευνα της ρεφλεξολογίας στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/
10.1111/j.1471-0528.2002.01504.x

Πόσο καιρό χρειάζεται για να λειτουργήσει η ρεφλεξολογία;

Η Ρεφλεξολογία, σαν φυσική μέθοδος, χρειάζεται χρόνο για να αρχίσει να ξεκινήσει να λειτουργεί. Συνήθως αυτό γίνεται στο χρονικό διάστημα 2-3 συνεδριών και το αποτέλεσμα που αναμένεται να δούμε εξαρτάται από όλο το ιστορικό υγείας του ατόμου. Σίγουρα η ηλικία, η ποσότητα των φαρμάκων που έχει καταναλωθεί και το χρονικό διάστημα που υπάρχει η ασθένεια είναι καθοριστικά για το αποτέλεσμα που μπορούμε να περιμένουμε.

Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η μέθοδος αυτή είναι γενικής παθολογίας και έχει αποτέλεσμα σε πολλές παθήσεις χωρίς να παρεμποδίζει την εφαρμογή άλλων μεθόδων είτε αυτές είναι φυσικές είτε είναι χημικές.

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να εφαρμοστεί η ρεφλεξολογία εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλουμε να δούμε, από το πόσο συχνά και συντονισμένα γίνεται και από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεται. Σημαντικό να τονιστεί είναι ότι, μεγάλος αριθμός ανθρώπων δέχεται αυτή την μέθοδο μόνο για ευεξία και για να διατηρήσει τα καλά επίπεδα της υγείας του.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;

Το πιο σύνηθες είναι να εφαρμόζεται για 10-12 συνεδρίες και μετά να γίνονται επαναλήψεις για να διατηρείται το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες, γεγονός που μας δείχνει την μοναδικότητα του κάθε οργανισμού και για αυτό τον λόγο αναφέρουμε σαν παράδειγμα τον συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών.

Ρεφλεξολογία χάρτης πέλματος holistic-health.gr

Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από την εφαρμογή της μεθόδου είναι σίγουρα χαλάρωση από την πρώτη συνεδρία και μια ελαφριά βελτίωση του συμπτώματος. Στην συνέχεια των συνεδριών, η βελτίωση σιγά-σιγά θα αρχίσει να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα συμπτώματα θα είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας, μέχρι σταδιακά να εξαλειφθούν.

Η Ρεφλεξολογία βασίζεται σε μια θεωρεία που αναφέρεται σε ζώνες και χωρίζει το σώμα σε 5 ζώνες δεξιά και 5 αριστερά, που ξεκινούν από το κεφάλι και καταλήγουν στα πέλματα και στα δάκτυλα της παλάμης. Για αυτό τον λόγο εφαρμόζεται, κυρίως, με πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία στα πέλματα και στις παλάμες.

Πιθανώς να έχετε δει εικόνες που στο πέλμα ανταποκρίνεται όλο το σώμα μας με τα όργανα π.χ. κεφάλι, μάτια, στόμα, μύτη, λαιμός, οισοφάγος, ώμοι, αυχένας, στήθος, πλάτη, πνεύμονες, στομάχι, δωδεκαδάκτυλο, λεπτό και παχύ έντερο, καρδιά, σπλήνας, θύμος αδένας, θυρεοειδής, υπόφυση, επινεφρίδια, πάγκρεας, όρχεις, μήτρα, σαλπιγγικός πόρος, προστάτης, σπερματικός πόρος, γόνατα, πόδια, ωμοπλάτη κ.α.

Ο λόγος που ως επί το πλείστων η ρεφλεξολογία γίνεται κυρίως στα πόδια, είναι γιατί η επιφάνεια του πέλματος είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τα χέρια και τα αντανακλαστικά σημεία είναι πιο ευδιάκριτα. Το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η εφαρμογή της ρεφλεξολογίας, είτε εφαρμοστεί σε χέρια είτε εφαρμοστεί στα πέλματα, είναι το ίδιο και ο ρεφλεξολογός θα επιλέξει σε ποιο σημείο είναι καλύτερο να την εφαρμόσει.

Τα χέρια και τα πέλματα έχουν τα ίδια σημεία, δηλαδή υπάρχουν οι ίδιες αντανακλάσεις που μπορούμε να δουλέψουμε για κάθε πάθηση.

Οι πιέσεις γίνονται με διάφορες τεχνικές όπως σταθερή πίεση, κυκλική τριβή καθώς και διάφορες άλλες συνδυαστικές τεχνικές πιέσεων, διαφόρων σημείων. Η πίεση είναι τόση όση ο ίδιος ο δέκτης μπορεί να δεχτεί, χωρίς να προκαλεί έντονο πόνο.

Πολλές φορές κάνουμε ρεφλεξολογία στα χέρια εφόσον δεν μπορούμε να την ασκήσουμε στο πέλμα για διαφόρους λόγους. Παρόλα αυτά έχει τα ίδια αποτελέσματα. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι η ρεφλεξολογία είναι μια και δεν χωρίζεται σε διάφορα είδη που πολύ συχνά θα έχεις διαβάσει π.χ. νευρορεφλεξολογία, ιπποκρατική ρεφλεξολογία, ρεφλεξολογία μητρότητας. Όλα αυτά είναι αναφορές σε παρακλάδια της ίδιας της μεθόδου.

Η ρεφλεξολογία βοηθάει τον οργανισμό να ενεργοποιήσει την ομοιόσταση σε όλες τις λειτουργίες του. Μπορεί να εφαρμοστεί για παθήσεις σε όλα τα συστήματα είτε είναι χρόνιες ασθένειες είτε είναι παροδικές, είτε υπάρχει κάποια έξαρση.

Σε περίπτωση που κάποιος ακολουθεί κάποια θεραπεία μπορεί παράλληλα να δεχτεί και την ρεφλεξολογία χωρίς να σταματήσει αυτή που κάνει. Ο ρεφλεξολόγος δεν είναι αυτός που θα αναλάβει να σταματήσει την εκάστοτε αγωγή που ακολουθεί κάποιος ασθενής, καθώς δεν είναι αυτός ο ρόλος του.

Σε αντίθεση έχει παρατηρηθεί ότι μεταφέρεται καλύτερα η αγωγή που λαμβάνεται μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας στους ιστούς και στα αγγεία. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που ο οργανισμός μας, χωρίς καμία προφανή ένδειξη, εμφανίζει ασθένειες. Η ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις , ακόμη και αν γίνεται θεραπεία μέσα σε νοσοκομεία.

Μερικά από τα οφέλη της ρεφλεξολογίας περιλαμβάνουν

 • την βελτίωση του κυκλοφορικού
 • την χαλάρωση του σώματος
 • την αποβολή τοξινών
 • τη διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος
 • την επιτάχυνση ανάκαμψης του οργανισμού μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση
 • την ανακούφιση από διαταραχές του ύπνου
 • την ανακούφιση από τον πόνο
 • την ανακούφιση σε πόνους της εγκυμοσύνης, ακόμα και στην επαναφορά του οργανισμού μετά την γέννηση του μωρού.

Η αγωγή αυτή βοηθάει σε προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο:

Ερειστικό Σύστημα π.χ. αυχένας, μέση, γόνατα, κ.α.

Νευρικό Σύστημα π.χ. πονοκέφαλοι, αυπνία, άγχος, στρές, αυτοάνοσα (στα αυτοάνοσα υπάρχει βελτίωση στην καθημερινότητα και στις επιπτώσεις της νόσου ανάλογα με το ιστορικό) κ.α.

Κυκλοφορικό Σύστημα π.χ. ταχυπαλμίες κ.α.

Πεπτικό Σύστημα π.χ. δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, καούρες, φουσκώματα, οισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.

Αναπαραγωγικό Σύστημα π.χ. δυσμοινόρια, αμοινόρια, εγκυμοσύνη, γέννα, λοχεία κ.α.

Ουροποιητικό Σύστημα π.χ. ουρολοίμωξη, ακράτεια κ.α καθώς και στο Μυικό Σύστημα.

Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος που μπορεί να ληφθεί από όλους σε κάθε ηλικία, από νεογέννητα παιδιά, μέχρι το τέλος της ζωής και το ενδιάμεσο της. Παρόλα αυτά, περιστασιακά μπορεί να υπάρξουν στιγμές που δεν ενδείκνυται να παρέχεται. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε στον ρεφλεξολόγο σας και να τον ρωτήσετε.

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις ή πρόβλημα ακόμη και αν ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να παίρνει κάποιος. Από την στιγμή που όλοι οι άνθρωποι έχουν ανοσοποιητικό σύστημα, ο καθένας στο δικό του ρυθμό λειτουργίας, μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα δράσης του. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων δέχεται την μέθοδο για πρόληψη ή σαν μια μορφή θεραπείας για κάθε πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί. Ακόμη και αν έχει δοκιμάσει άλλες μορφές θεραπείας, βρίσκουν μεγάλο αποτέλεσμα από αυτή την μέθοδο, καθώς δουλεύεται όλος ο οργανισμός με μεγαλύτερη εμβάθυνση στο πάσχων όργανο ή σημείο.

Η Ρεφλεξολογία είναι μια απόλυτα φυσική μέθοδος. Η Ρεφλεξολογία δεν είναι μασάζ και δεν αντικαθιστά την ιατρική θεραπεία.

Η Ρεφλεξολογία είναι μια μοναδική μέθοδος που είναι προσαρμοσμένη στο σύνολο του ανθρώπινου οργανισμού και βοηθάει το σώμα να αποκαταστήσει την υγεία του με φυσικό τρόπο. Συνήθως μετά την συνεδρία η ένταση μειώνεται και οι δέκτες διέπωνται από αίσθηση χαλάρωσης. Μερικά από τα αρχικά στοιχεία που μπορείτε να παρατηρήσετε βελτίωση είναι: βελτίωση στον ύπνο, στην γενική σας διάθεση, στην χαλάρωση όλου του σώματος, στην ενέργειά σας καθώς επίσης και μια αρχική βελτίωση του πάσχοντος σημείου. Πρέπει να σημειωθεί ότι και άλλες πτυχές βελτιώνονται στο σύνολο του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά αυτά είναι τα στοιχεία που παρατηρούνται ως επί το πλείστον.

Όσο και αν σου φαίνεται παράδοξο, όντως τα πέλματα μας είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας, καθώς κάποια σημάδια που υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία, δηλώνουν κάτι για τους ρεφλεξολόγους. Για παράδειγμα οι σκληρύνσεις, οι ραβδώσεις και το χρώμα που υπάρχει στις πατούσες είναι ένας χάρτης πληροφορίων που μπορεί να προσθέσει στην θεραπεία του ένας ρεφλεξολόγος.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας μπορεί ο δέκτης να νιώσει πόνο σε κάποιο σημείο που παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποιο θέμα ασθένειας στο αντίστοιχο σημείο. Αυτό υποδηλώνει μια ευαισθησία που δεν έχει εκδηλωθεί οργανικά και υπάρχει η πιθανότητα να μην εκδηλωθεί.

Οι συνεδρίες ρεφλεξολογίας στα πέλματα γίνονται με επαναλήψεις και ακολουθείται μια σειρά συνεδριών ανάλογα την πάθηση ή το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

ρεφλεξολογία χεριώνΗ ρεφλεξολογία στα χέρια δεν γίνεται τόσο συχνά όσο εφαρμόζεται στα πέλματα. Παρόλα αυτά, η ρεφλεξολογία στα χέρια είναι πρώτη επιλογή για να την εφαρμόσει κάποιος ρεφλεξολόγος, όταν δεν μπορεί να γίνει ρεφλεξολογία στα πόδια και κυρίως όταν υπάρχει έξαρση πόνου.

Οι πιέσεις στην ρεφλεξολογία στα χέρια, γίνεται με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται και η ρεφλεξολογία στα πόδια. Δηλαδή υπάρχουν και στα χέρια όσο και στα πόδια τα ίδια σημεία του οργανισμού μας.

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι μια κατάσταση που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στην καθημερινότητα των ανθρώπων, καθώς δεν γνωρίζουν πότε μπορεί να εμφανιστούν. Ο λόγος μπορεί να είναι ορμονικής φύσης, νευρικής φύσης ή να υποδηλώνει περαιτέρω εξετάσεις. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες ή απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης θεραπείας εφαρμόζετε. Η ρεφλεξολογία παραδίδει χαλάρωση στον δέκτη και σταδιακά μειώνεται η ένταση και η διάρκεια του πόνου μέχρι σε πολλές περιπτώσεις να εξαλειφθεί .

Οι διάφοροι πόνοι που μπορεί να έχει κάποιος στο σώμα του είναι ουσιαστικά μια ένδειξη ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό μας. Ο πόνος δεν είναι μια τιμωρία που μας βάζει το ίδιο μας το σώμα για να μας τιμωρήσει, αλλά μια ευκαιρία να αλλάξουμε αυτό που κάνουμε λάθος. Ο πόνος που μπορεί να υπάρχει στον αυχένα μας, μπορεί να ενεργοποιηθεί από πολλές αιτίες. Οι πιο συνηθισμένες είναι ευθιασμός, κήλη, ψύξη, κακή στάση ύπνου ή εργασίας. Μπορούμε να εφαρμόσουμε την μέθοδο της ρεφλεξολογίας για οποιαδήποτε μορφή πόνου, μειώνοντας έτσι την χρήση των αντιφλεγμονόδων ουσιών και των αναλγητικών.

Το πεπτικό μας σύστημα είναι ο πιο κοινός αποδέκτης του άγχους μας, που επηρεάζει άμεσα την λειτουργεία του και εκφράζεται με παθήσεις σε διάφορα όργανα όπως, οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο. Ο τρόπος που τρώμε και οι ουσίες που τρώμε όταν νιώθουμε ότι δεν έχουμε χρόνο, δυσχεραίνουν την πέψη μας. Στην χώρα μας τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο στομάχι όπως έλκος και γαστρίτιδα είναι αρκετά σύνηθες. Η ρεφλεξολογία είναι μια φυσική, αφάρμακη μέθοδος, που βελτιώνει την κατάσταση της πέψης και μειώνει τα επίπεδα της έκκρισης κορτιζόλης και αδρεναλίνης μέσω της χαλάρωσης που προσφέρεται. Ταυτόχρονα με πιέσεις σε διάφορα σημεία στο πόδι μας, όπως οισοφάγος, στομάχι, δωδεκαδάκτυλο, παχύ έντερο, πάγκρεας βελτιώνουν την λειτουργεία όλου του πετικού συστήματος.

Το ίδιο συμβαίνει και για τους πόνους στην μέση. Με ανάλογες τεχνικές ειδικών πιέσεων  μπορούμε να εφαρμόσουμε την μέθοδο όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην μέση μας. Οι πόνοι που αναπτύσσονται στην μέση όσο και αν ακούγεται περίεργο μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στον αυχένα, στο γόνατο ή και στο ισχίο. Με τα αντίστοιχα σημεία ρεφλεξολογικών ανακλάσεων και εφαρμόζοντας συνδυαστικές τεχνικές  οι πόνοι μπορούν να εξαλειφθούν ή και να μειωθούν.

Μπορούμε όλοι να πιέσουμε τα αντίστοιχα σημεία αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας τεχνικές που ένας ρεφλεξολόγος μπορεί να εφαρμόσει. Αυτό αποδεικνύει την φυσικότητα της μεθόδου και την έννοια ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην υγεία μας.

H ρεφλεξολογία στην μητρότητα είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί και να βοηθήσει τα ζευγάρια σε όλα τα στάδια της προσπάθειας να γίνουν γονείς.

Μπορεί να υποβοηθήσει στην σύλληψη με φυσικό τρόπο είτε αν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα είτε αν παρατηρείται ανεξήγητη υπογονιμότητα.  Εφαρμόζεται, επίσης, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κύησης και, τέλος, μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος την ώρα του τοκετού κατά το 1ο στάδιο.

Η ρεφλεξολογία στην μητρότητα μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα και στην σύλληψη με τεχνίτη γονιμοποίηση.  Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στον άντρα όσο και στην γυναίκα κατά την προετοιμασία του σώματος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.  Στην σύλληψη εφαρμόζεται η φυσική μέθοδος της ρεφλεξολογίας πριν την ωοληψία αλλά και πριν και μετά την εμβρυομεταφορά.

Εφόσον έχει υπάρξει σύλληψη που εξελίσσεται, για να μειώσουμε τα συμπτώματα και να χαίρεται η γυναίκα τις αλλαγές στο σώμα της, χωρίς να δυσκολεύεται στις καθημερινές της λειτουργίες, εφαρμόζουμε την μέθοδο για να μειώσουμε τα συμπτώματα όπως ναυτία, πρωινή αδιαθεσία, οισοφαγική παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα, πόνοι στην  μέση κ.α.

Έχει αποδειχθεί μετά από έρευνες που έχουν γίνει μέσα σε νοσοκομεία ότι η ρεφλεξολογία κατά την διάρκεια του τοκετού μπορεί να μειώσει την ένταση του πόνου του τοκετού παραδίδοντας στην γυναίκα ένα αίσθημα χαλάρωσης που μπορεί να φτάσει και μέχρι ένα στάδιο ικανοποίησης.

Κλείστε Ραντεβού

ή καλέστε μας στο 210 8949242

Υπηρεσίες

Newsletter

TOP