Η εγκυμοσύνη φέρνει ένα μείγμα συναισθημάτων και δεν είναι όλα πάντα θετικά και καλά. Αν αισθάνεστε ανήσυχη, δεν είστε μόνη. Η ανησυχία είναι συχνή, ειδικά κατά την πρώτη εγκυμοσύνη μιας γυναίκας ή σε μια μη προγραμματισμένη. Μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο εάν συνδεθεί με κατάθλιψη ή άγχος.
Για την υγεία σας και το μωρό σας, φροντίστε τον εαυτό σας όσο καλύτερα μπορείτε. Φροντίστε να τρώτε καλά, να γυμνάζεστε, να έχετε επαρκή ύπνο και να παίρνετε τις προγεννητικές σας βιταμίνες. Πολλές γυναίκες έχουν συνδυάσει ρεφλεξολογία και εγκυμοσύνη με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Εάν αισθάνεστε ανήσυχη, λυπημένη ή νευρική, μιλήστε σε κάποιον για αυτό – και ξέρετε πότε πρέπει να απευθυνθείτε για βοήθεια.
Τί συναισθήματα μπορεί να υπάρξουν;
Οι μεταβολές της διάθεσης είναι φυσιολογικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά εάν νιώθετε νευρική ή εξαιρετικά θολωμένη, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο «βαθύ». Το άγχος για την εγκυμοσύνη, οι αλλαγές στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι καθημερινές ανησυχίες μπορούν να σας επηρεάσουν αρνητικά.
Μπορούν οι εγκυμονούσες να έχουν κατάθλιψη ή άγχος:
Η κατάθλιψη είναι θλίψη ή ιδιόμορφο αρνητικό συναίσθημα ή και ευερέθιστο συναίσθημα για εβδομάδες ή μήνες. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν κατάθλιψη πριν να μείνουν έγκυες. Αλλά μπορεί επίσης να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για διάφορους λόγους – για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα δεν είναι ευτυχισμένη που είναι έγκυος ή αντιμετωπίζει πολύ άγχος στην εργασία της ή στο σπίτι της.
Το άγχος είναι ένα αίσθημα ανησυχίας ή φόβου για πράγματα που μπορεί να συμβούν. Αν ανησυχείτε πολύ ούτως ή άλλως, πολλά πράγματα μπορεί να σας φανούν περίεργα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ίσως να ανησυχείτε ότι δεν θα είστε καλή μητέρα ή ότι δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να μεγαλώσετε ένα μωρό.
Οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να έχουν άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως:
διπολική διαταραχή (επεισόδια κατάθλιψης χαμηλής ενέργειας και μανίας υψηλής ενέργειας)
μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD)
κρίσεις πανικού (ξαφνικές, έντονες σωματικές αντιδράσεις με αίσθημα ανεξήγητου και παραλυτικού φόβου)
ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)
διαταραχές διατροφής (όπως βουλιμία ή νευρική ανορεξία)
Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μητέρες που είναι καταθλιπτικές, ανήσυχες ή έχουν κάποιο άλλο ζήτημα ενδέχεται να μην πάρουν την ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται. Μπορεί να μην φροντίσουν τον εαυτό τους ή να χρησιμοποιήσουν φάρμακα και αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όλα αυτά μπορούν να βλάψουν ένα μωρό.
Εάν έχετε πρόβλημα ψυχικής υγείας, μιλήστε με το γιατρό σας για να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη σας.
Πώς μπορώ να λάβω βοήθεια;
Εάν αισθάνεστε άγχος ή κατάθλιψη, μιλήστε με έναν γιατρό, σύμβουλο ή θεραπευτή και πάρετε βοήθεια αμέσως. Όσο πιο γρήγορα αρχίζει η θεραπεία, τόσο νωρίτερα θα αισθανθείτε καλύτερα.
Επίσης, μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με τη γενική υγεία σας και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που είχατε στο παρελθόν. Είναι καλύτερο για τον γιατρό σας να γνωρίζει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας, σε περίπτωση που εμφανιστεί κάτι κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη σας.
Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα;
Η θεραπεία για προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να περιλαμβάνει:
Συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Πάντα να μιλάτε σε γιατρό πριν αρχίσετε να παίρνετε – ή διακόπτετε τη λήψη – οποιωνδήποτε φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Εάν παίρνετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου για ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας και είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, ενημερώστε το γιατρό σας. Μην σταματήσετε να το λαμβάνετε, εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα για ένα αναπτυσσόμενο μωρό, αλλά η διακοπή του φαρμάκου μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένα σχέδιο θεραπείας που είναι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας.
Θεραπεία ομιλίας.
Η συζήτηση ενός με έναν θεραπευτή μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείτε το άγχος, να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη και να χαλαρώσετε το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εύρεση ομάδας υποστήριξης, όπου μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με άλλες μητέρες που γνωρίζουν τι περνάτε, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Η συζήτηση με έναν κοινωνικό λειτουργό ή έναν σύμβουλο μπορεί να σας βοηθήσει να ασχοληθείτε με θέματα χρημάτων, ανησυχίες για την αύξηση ενός παιδιού ή άλλες πιέσεις στη ζωή σας.
Άλλες προσεγγίσεις.
Πολλές γυναίκες βρίσκουν άνεση σε δραστηριότητες όπως η γιόγκα, η άσκηση και ο διαλογισμός. Εάν αισθάνεστε άγχος ή πίεση, μιλήστε σε φίλο, μέλος οικογένειας ή θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.
Πολλές μητέρες αισθάνονται άγχος ή κατάθλιψη σε κάποιο σημείο της εγκυμοσύνης τους, και κάποιοι μπορεί ακόμη και να χρειάζονται θεραπεία για αυτό. Αλλά ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για εσάς ή το μωρό σας. Πάρτε τη βοήθεια που χρειάζεστε για να αισθάνεστε καλύτερα και θα κάνετε το καλύτερο για εσάς και τους δύο.