Μην κάνεις το λάθος να νομίζεις ότι με τη ρεφλεξολογία μπορείς μόνο να απαλύνεις τον πόνο στα πόδια σου. Αυτό είναι το πιο απλό από τα εντυπωσιακά οφέλη που θα σου προσφέρουν τα μαγικά χέρια της Δέσποινας Παπαβασιλείου.
Είμαι ακριβώς σαν κι εσένα. Δεν ήξερα ποτέ ακριβώς τι είναι η ρεφλεξολογία, εκτός από τα πολύ βασικά, ότι πρόκειται δηλαδή για ένα μασάζ ποδιών που μπορεί να απαλύνει τον πόνο σου σε κάποια άλλα σημεία στο σώμα σου. Και η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό μου πάντα αντιστοιχούσε σε ένα ακόμα μασάζ ποδιών, απλά πιο εξειδικευμένο από τα άλλα. Ευτυχώς για μένα και για την φήμη της ρεφλεξολογίας, η Δέσποινα Παπαβασιλείου μου έδειξε τον κόσμο της αρχαίας αυτής τεχνικής και τα ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η Δέσποινα Παπαβασιλείου ασχολείται πάνω από δέκα χρόνια με τη ρεφλεξολογία κατά τη διάρκεια της σύλληψης, της εγκυμοσύνης του τοκετού και της λοχείας, έχει δουλέψει στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία πέντε έχει επικεντρωθεί στην εξάσκηση της ρεφλεξολογίας στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της εγκυμοσύνης -και είναι ίσως η μόνη που το κάνει στην Αθήνα. Έχει καταφέρει μεταξύ άλλων να αναδείξει και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας της ρεφλεξολογίας στα προβλήματα υπογονιμότητας και σύλληψης.
Η ρεφλεξολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Αν περιμένεις να κάνεις ένα χαλαρωτικό μασάζ που θα ξεκουράσει τα πρησμένα σου πόδια- ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές εγκυμονούσες- τότε δεν έχεις έρθει στο κατάλληλο μέρος. Η ρεφλεξολογία είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό μασάζ.
“Η ρεφλεξολογία στην κύηση βοηθάει πάρα πολύ στα οιδήματα στα πέλματα όπου ταλαιπωρούν τις γυναίκες ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο. Αλλά φυσικά δεν βοηθάει μόνο εκεί”, τονίζει η Δέσποινα.
“Τα οφέλη που παίρνει από την ρεφλεξολογία η μαμά τα παίρνει και το έμβρυο. Όσο χαλαρώνει η μαμά χαλαρώνει και το μωρό. Μια μέθοδος που είναι φυσική, χωρίς παρενέργειες είναι ότι καλύτερο”.
“Στην εγκυμοσύνη τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα οποία βοηθάει η ρεφλεξολογία είναι η πρωινή αδιαθεσία, η ναυτία, οι πόνοι στην μέση, οι πιθανοί πονοκέφαλοι, η δυσκοιλιότητα κι η οισοφαγική παλινδρόμηση.”
Φυσικά, δεν μιλάμε για one-off θεραπεία όπου πηγαίνεις και φεύγοντας έχει εξαφανιστεί η ανακατωσούρα στο στομάχι. Είναι μια φυσική μέθοδος που διεγείρουμε τον οργανισμό ώστε να εξισορροπήσει και να λειτουργήσει τόσο καλά όπως λειτουργούσε και πριν την εγκυμοσύνη. Πρόκειται για κύκλους θεραπειών που καλό είναι να γίνονται ανά 7-15 ημέρες, οι οποίοι προσαρμόζονται ανάλογα τις ανάγκες της κάθε γυναίκας αλλά και αλλάζουν ανάλογα με το τρίμηνο κύησης που διανύει. Άλλα προβλήματα έχεις στον δεύτερο μήνα κι άλλα στον ένατο και η θεραπεία αλλάζει για να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την κάθε μία από εμάς.
Εδώ έρχεται το σημείο όπου πρέπει να διηγηθώ την προσωπική μου εμπειρία. Δεν θα σταθώ καν στο γεγονός ότι η Δέσποινα με βοήθησε να ξεπεράσω το πρόβλημα στη μέση που είχα. Εκείνο που μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση, από την πρώτη μου επίσκεψη σε εκείνη είναι το γεγονός ότι χωρίς να μιλήσω καν, βρήκε το “αδύναμο” σημείο μου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ασκούσε πίεση σε διάφορα σημεία στα πόδια μου και κάθε φορά μου εξηγούσε τι έκανε και με τι συνδεόταν το συγκεκριμένο σημείο. Στα περισσότερα δεν ένιωθα πόνο ούτε ενόχληση, γεγονός που όπως μου είπε σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα. Στα δύο σημεία που σχετίζονταν με τη μέση, πονούσα. “Φοβερό”, είπα από μέσα μου, επειδή ήταν η πρώτη μου επίσκεψη και δεν είχα εντρυφήσει ακόμα στα πιο βαθιά νερά της ρεφλεξολογίας ώστε να γνωρίζω τα μικρά θαύματα μπορεί να κάνει.
Ένα άλλο ζήτημα που δυστυχώς αγγίζει πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η δυσκοιλιότητα. Όμως, ακόμα κι αν δεν το ήξερες, η δυσκοιλιότητα μπορεί να δυσκολέψει ακόμα και τον τοκετό.
“Η δυσκοιλιότητα συνήθως εμφανίζεται το πρώτο τρίμηνο λόγω των συμπληρωμάτων σιδήρου που παίρνουμε, μετά ενδεχομένως δημιουργούνται αιμμοροΐδες, με αποτέλεσμα στο τρίτο τρίμηνο να μην έχουμε καλή ελαστικότητα στο περίνεο, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση μας τη διάρκεια του τοκετού.”
Με λίγα λόγια μπορεί να σκιστείς εκεί πίσω κατά τη διάρκεια της γέννας -ναι ξέρω, άουτς! Ενώ με την ρεφλεξολογία μπορείς να το προλάβεις, από το πρώτο κιόλας τρίμηνο.