
Ένα φλιτζάνι ωμά σπαράγγια αποδίδει μόνο 27 θερμίδες, 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών καθόλου λίπος και νάτριο. Επίσης, περιέχουν πλήθος μικροθρεπτικών συστατικών, όπως:
Βιταμίνες
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φυλλικό οξύ, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη A, C , K, E. Ένα φλιτζάνι σπαράγγια καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της καλής όρασης, το 13% των αναγκών σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το 70% της Βιταμίνης Κ, η οποία έχει ενεργό ρόλο στην υγεία των οστών και τη πήξη του αίματος.
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Τα σπαράγγια αποτελούν καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το σίδηρο, το μαγγάνιο, τον χαλκό, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ψευδάργυρο.
- Δρουν ως φυσικό διουρητικό λόγω της μεγάλης ποσότητας του αμινοξέος ασπαραγινής που περιέχουν. Αυτό το χαρακτηριστικό τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή παθήσεις που σχετίζονται με οιδήματα.
- Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχουν μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών (γλουταθειόνη, η βιταμίνη C, E, η β-καροτίνη), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ρίζων και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης μειώνοντας ,έτσι, το κίνδυνο για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος.
- Συμβάλουν στη καλή λειτουργία του πεπτικού. Βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας λόγω των φυτικών ινών και της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νερό.
- Βοηθούν στη πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν στα σπαράγγια, βοηθούν το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ρυθμίζουν τα επίπεδα της ομοκϋστείνης, ενός αμινοξέος το οποίο όταν αυξάνεται υπερβολικά στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη και τις φυτικές ίνες που περιέχουν τα σπαράγγια είναι μια πολύ καλή επιλογή για να ενισχυθεί η υγεία της καρδίας.
Πως μαγειρεύονται τα σπαράγγια
Τα σπαράγγια μπορούν να καταναλωθούν ωμά (αν έχει προηγηθεί καλή συντήρηση και πλύσιμο) ή μαγειρεμένα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρευτούν: Στον ατμό ή βραστά είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες ή ακόμα και ως συνοδευτικό με κρέας, ψάρι ή αυγά. Μπορούν να σοταριστούν και στο τηγάνι με μικρή ποσότητα παρθένου ελαιόλαδου ή ακόμα να προστεθούν στην ομελέτα. Σίγουρα τα σπαράγγια έχουν από μόνα τους νόστιμή γεύση, αλλά για την ενίσχυση της γεύσης μπορεί να γίνει προσθήκη διάφορων μπαχαρικών όπως σκόρδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.