
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής συμπεριλαμβάνεται πάντα στη λίστα των αρχών της υγιεινής διατροφής , και αυτό διότι η καλλιέργεια φρούτων ή λαχανικών στη μη κατάλληλη εποχή τους απαιτεί τη χρήση θερμοκηπίων και μεγάλης ποσότητας φυτοφαρμάκων, τα οποία μειώνουν τελικά τη περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών.
Και τώρα που έφτασε η άνοιξη ποία φρούτα και λαχανικά μπορούμε να επιλέξουμε;
Ανοιξιάτικα Φρούτα
Οι φράουλες, τα κεράσια, τα πορτοκάλια (Βαλένσια), τα νεκταρίνια, τα κορόμηλα, τα βερίκοκα, το αβοκάντο, το γκρέιπφρουτ, τα μούσμουλα. Όλα περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Ας δούμε αναλυτικότερα μερικά από αυτά.
Φράουλες
Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι φράουλες καλύπτει την ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε, θωρακίζοντας τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά και ενισχύοντας την άμυνα του (ιδιαίτερα σημαντικό καθώς την άνοιξη ευδοκιμούν ιώσεις και κρυολογήματα). Περιέχει επίσης, υψηλή ποσότητα καλίου που ρυθμίζει την πίεση και βοηθά στη καλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος. Οι φυτικές τους ίνες και οι σπόροι συμβάλουν στη καλή λειτουργία του εντέρου.
Θερμιδική αξία: 1 φλιτζάνι φράουλες δίνουν περίπου 46 kcal.
Αντενδείκνυνται: Σε άτομα που έχουν έλκος, σπαστική κολίτιδα ή φλεγμονές του εντέρου.
Βερίκοκα
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α (τα 100 g καλύπτουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) που ενισχύει την υγεία των ματιών και του δέρματος. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, τα οποία προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση. Το πορτοκαλί χρώμα τους οφείλεται στα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο κ.α.) που περιέχουν, τα οποία εξίσου έχουν αντιοξειδωτική δράση. Το λυκοπένιο μάλιστα έχει συνδεθεί με τη προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη. Η ποσότητα των καροτενοειδών είναι μεγαλύτερη στα ώριμα και αποξηραμένα βερίκοκα. Άλλα θρεπτικά συστατικά τους είναι οι φυτικές ίνες, η νιασίνη, το κάλιο και οι φυτικές ίνες.
Θερμιδική αξία: 4 μικρά βερίκοκα (των 35 g) δίνουν 68 kcal.
Συνεχίζουμε με τα ανοιξιάτικα λαχανικά…
Λάχανο, καρότο, σπαράγγι, αντίδι, αρακάς, κουνουπίδι, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκι ραπανάκι, σέσκουλο, σπανάκι, κολοκύθι, αγκινάρα, βλίτα, φασολάκια, αγγούρι, μελιτζάνα. Ας δούμε αναλυτικά τη θρεπτική αξία που έχει το μπρόκολο και το σπανάκι.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που έχει μελετηθεί ευρέως για τις ευεργετικές ιδιότητες του. Είναι εξαιρετικά πλούσιο στις βιταμίνες Α, Β1 και C, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ και ασβέστιο, αλλά και όλες οι υπόλοιπες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες. Προστατεύει από το καρκίνο, το πεπτικό έλκος, συμβάλλει στη καλή λειτουργία της καρδίας και των ματιών.
Σπανάκι
Και ποιος δε θυμάται το παιδικό ήρωα Ποπάϋ, που κατάπινε μια κονσέρβα σπανάκι και γινόταν ανίκητος. Σίγουρα φαντάζει ως υπερβολή στα μάτια μας, κι όμως κρύβει μια αλήθεια… το σπανάκι λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του συγκαταλέγεται στη λίστα των «super foods». Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ (μια μερίδα καλύπτει το 980% των καθημερινών αναγκών), που έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στη καλή υγεία των οστών, βιταμίνη Α,C, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο. Ενισχύει την υγεία των μαλλιών και του δέρματος, της καρδίας, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ακόμα, έχει βρεθεί ότι ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει (άλφα λιποϊκό οξύ) μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνης.
Θερμιδική αξία: Τα 100 g δίνουν 23 kcal.
Πέρα από τις σαλάτες μπορείτε να το καταναλώσετε και μαγειρεμένο μαζί με διάφορα φαγητά.